Ian Chalk Architects

 

70 Cowcross St, London, EC1M 6EJ  

02037807355

ian@ianchalkarchitects.com

November 2019
Construction detail of the corner joint of the timber pavilion in Book Mews. Designed in collaboration with Wooden House, the oak glulam structure sits inset of the the existing masonry walls of the historic mews building and will form part of a new restaurant in the space.

The project is part of the larger St Giles masterplan - the mixed use refurbishment of a number of buildings in the Denmark Street Conservation Area.
October 2019
The timber beams at Oak Tree House have been installed on top of the new pile caps.

Located in the garden of a listed Georgian house in Blackheath, the new house stands on screw-pile foundations to prevent damage to a mature oak tree with living spaces arranged around two open courtyards.
October 2019
Hillside Cottage in Cornwall progresses on site with the second floor slab cast and the steel frame of the new contemporary cottage starting to be installed.

Designed in collaboration with RA Studio the proposal forms a single storey contemporary barn in the woods behind the existing cottage and links the two volumes through a subterranean connection.
September 2019
Massing model of a new residential project in the south west of England. The brief revolves around extending and modernising an existing cottage on a large hillside plot.
September 2019
The timber frame in the mews of 7 Denmark Street is under construction. The oak glulam structure sits inset of the the existing masonry walls of the historic mews building and will form part of a new restaurant in the space.

The project is part of the larger St Giles masterplan - the mixed use refurbishment of a number of buildings in the Denmark Street Conservation Area.
September 2019
Work has begun on 27 Denmark Street, a Grade 2 listed terrace house built in the late 17th Century.

It is the first of three buildings on the North side of Denmark Street to start on site, and compromises the full refurbishment of the external fabric, including the refurbishment of the existing windows and new roof.
August 2019
Works progress in the basement under Book Mews. The slab at ground floor level has been cast, with temporary piles formed in order to allow the basement dig to progress.
July 2019
A pear model testing the form and scale of an office refurbishment and extension proposal in Sevens Dials. The varied streetscape and its industrial heritage heavily informed the design, leading to a contemporary warehouse that sits comfortably within this cultural quarter of Covent Garden
July 2019
Planning granted on an extension and additional storey for a family home in West London. Taking cues from the surrounding streets within the Conservation Area, the proposal borrows the materiality and character of its neighbours and combines them with a contemporary form and finishes.
June 2019
Planning consent has been granted on this extension to a 1930's warehouse in Shoreditch. The proposal adds to a previous consent to form a sawtooth roof extension housing an events space and office facilities, constructed using CLT. The project has recently started on site with completion expected in late 2020.
show more