Oak Tree House 

Self-build

Blackheath, London, United Kingdom

2014–2017

Client: Private

Status: On-site

Sat in the garden of a locally listed Georgian House in Blackheath, the proposed scheme is arranged as two single storey pavilions around a mature Oak tree. Unsymmetrical in plan, the two pavilions exploit the sites orientation to allow morning light into living space and evening light into the sleeping space. Two open sided courtyards sit either side of the connecting element  

Primarily inward looking the fenestration is arranged to allow for appropriate levels of privacy to building and its neighbours. Sat on 12 screw piles the two timber frame boxes embrace their limited complexity and eschew pageantry - modest materials used in their raw state celebrate their simplicity.

The building received planning consent in 2018 and is currently on site 

Drawings 

Site Photos